ziggessyster

Snorträsk eller Änglatorp?? Det är frågan... I hus nr 8 bor Mamma, Pappa, Storasyster Stor, Mellan & Lillasyster Liten. Följ vår, ibland trista, vardag genom regn, rusk, sol och värme....

Den HÄR blir det nästa gång!!!

Publicerad 2011-09-17 17:30:21 i Bakat!,

Färdigt på: 1 tim 35 min
Ingredienser för 8 pers

Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dlvetemjöl
0.5 dlflorsocker
1 nypasalt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 mskströsocker
2tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.

2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.

3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.

5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.

6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.

7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.

10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.

11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.



Recept.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela